zaterdag 21 mei 2016

Leiderschap

Mijn visie:
Ik vind leiderschap een belangrijke eigenschap om een goede wereldburger te zijn. Ik vind leiderschap ook een moeilijke eigenschap, want je moet de juiste keuzes kunnen maken. En dat lukt niet altijd. 
Ik vind dat als je een goede leider bent dat je alle andere 9 UNESCO kernwaarden hebt.(Verantwoordelijkheid- Respect- Zelfvertrouwen- Behulpzaamheid- Eerlijkheid- Vriendschap- Geduld- Gerechtigheid- Zelfreflectie) En als je een goede leider bent dan ben je ook een goede wereldburger.
2 jaar geleden hadden mijn buren mijn broertjes en ik een club opgericht. Mijn buurjongen was de leider van het clubje. Maar als hij niet kon komen dan had ik de leiding. Het was best leuk om de leider te zijn, maar het was wel lastig om alles te doen zoals plannen wat we per dag gaan doen.

De visie van mijn klasgenoten:

Seleyna: Ik vind dat leiderschap niet betekent dat je de baas moet spelen, maar dat je als leider alles eerlijk moet verdelen en zelf in actie moet komen.
Ferhan: Ik vind dat leiderschap verantwoordelijkheid nemen is.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Het is goed om een leider te zijn. Maar je moet eerst de leider van jezelf worden. 
Mijn vader: Als leider moet je goede keuzes kunnen maken. En naar elkaar kunnen luisteren. En dat kan best moeilijk zijn in sommige situaties.

De visie van mijn docent:

Huseyin Asma:
Eigenlijk is elke individu een leider die in zijn/haar leven keuzes moet maken. Een leider is iemand die voor zichzelf en voor anderen keuzes kan maken. Een goede leider is iemand die kijkt naar de voordelen en nadelen en daarin de beste en juiste keuzes kan maken, en mensen kan meenemen en overhalen.
Leiderschap brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Als je een goed leider wilt worden moet je leergierig zijn, van mensen houden en goed met ze kunnen omgaan.








donderdag 19 mei 2016

Zelfreflectie

Mijn visie:
Ik vind zelfreflectie een mooie en goede eigenschap, want als je nadenkt over alles wat je hebt gedaan of gezegd kan je daarvan leren. En de volgende keer juist goed doen.
 

Als ik in bed lig denk ik altijd of ik het die dag het goed heb gedaan of niet. En als ik weet wat ik niet goed heb gedaan denk ik wat had ik beter kunnen doen. En zo verbeter ik mijn fouten.

De visie van mijn klasgenoten:

Joëlly: 
 Ik vind zelfreflectie ook belangrijk, want als je denkt dat je alles goed doet en niet reflecteert is dat niet goed. Dus me moet ook goed reflecteren. 

Rümeysa: Zelfreflectie maakt je eigen leven beter. Door na je fouten te kijken kan je je zelf verbeteren. En dan probeer je dit niet meer te doen, zodat je een betere toekomst hebt. 

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Zelfreflectie is een goede manier om van je fouten te leren. Door terug te kijken naar wat je deed leer je van je fouten. En dan doe je het niet in de toekomst. 
Mijn vader: Ik vind zelfreflectie een mooie eigenschap, want je leert van je fouten.

De visie van mijn docent:

Davina Marinova: Ik vind zelfreflectie een belangrijke en waardevolle eigenschap. Je hebt er veel aan, omdat je leert reflecteren en nadenken over je gedrag en woordkeuze. En dat leert je weer over hoe je moet handelen, wat je moet zeggen in bepaalde situaties en wat je juist niet moet doen of zeggen.






Gerechtigheid

Mijn visie: 
Ik vind gerechtigheid heel erg belangrijk, want dat wil zeggen dat iedereen eerlijk word behandeld. Maar jammer genoeg is dat niet zo. In heel de wereld worden mensen onrechtvaardig behandeld. Als iedereen elkaar behandeld hoe hij/zij zelf behandeld wilt worden dan zou iedereen in de wereld gelukkig zijn.

De visie van mijn klasgenoten:

Seleyna: Ik vind dat alles eerlijk verdeeld moet worden en dat iedereen dezelfde rechten heeft.
Deliesha: Ik vind dat gerechtigheid staat voor eerlijkheid en rechtvaardig handelen.Omdat wanneer iets niet eerlijk gehandeld is kan je voor mensen opkomen en het recht zetten.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Gerechtigheid is wat mij betreft heel erg belangrijk, want iedereen moet eerlijk worden behandeld. Je moet bijvoorbeeld niet kijken of iemand rijk is of juist arm en dan staan met de rijke persoon. Iedereen is gelijk. 
Mijn vader: Ik vind gerechtigheid ook belangrijk, want iedereen is gelijk. En als iemand iets heeft gedaan moet diegene de staf krijgen en niet een onschuldige persoon.

De visie van mijn docent:

Kim de Waal: Ik vind gerechtigheid staan voor dat je wilt behandeld worden hoe je het fijn vind. En als dat niet zo is, is het fijn dat de staat en de politie er zijn om daar een straf op te leggen. Dus een passende straf krijgen.
Ik vind dat de school een vriendelijke sfeer heeft en er gebeuren niet vaak vervelende dingen. Maar als het toch een keertje gebeurt dan kunnen de docent en de leerling er toch goed uit komen. Bijvoorbeeld blijf een uurtje langer en zorg dat je dan je werk afmaakt. 










zaterdag 14 mei 2016

Geduld

Mijn visie:
Geduld is een mooie maar ook een lastige eigenschap. En ook in mijn geloof (de Islam) is geduld een belangrijke eigenschap. Zelf heb ik niet veel geduld, en dat vind ik niet goed. Maar ik doe wel mijn best om te veranderen. 
Ik zeg vaak tegen mijn broertje:'kom even om iets te kijken'. En dan zegt hij:'Wacht ik kom zo' en dan wacht ik minder dan 1 minuut. En dan word ik boos, omdat hij niet is gekomen.

De visie van mijn klasgenoten:

Ferhan: Ik vind dat je gewoon geduldig moet zijn, want als je geen geduld hebt kan je ook bijna niets bereiken.
Rümeysa: Rustig blijven is wat als eerst in me opkomt. Bijvoorbeeld als je een afspraak hebt met iemand en degene is niet op tijd, moet je even wachten, want het kan iemand zijn die je met je toekomst helpt.Door geduld te hebben kom je heel ver in je leven.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Geduld is de sleutel tot opluchting. Als je geduldig bent dan komt het goed en heb je meestal geen problemen. Terwijl als je ongeduldig bent dan kan je niet wachten en dan heb je meestal wel problemen. Bijvoorbeeld dat het niet goed afloopt. 
Mijn vader: Geduld is een schone zaak. Door geduldig te zijn bereik je meer dan ongeduldig zijn.

De visie van mijn docent:

Kees Mijinke: Ik vind geduld een belangrijke eigenschap. Als je geduld hebt kun je ervoor zorgen dat je dingen van een andere kant ziet. En soms kan het soms stom zijn dus dat je te lang wacht. Ze zeggen wel eens dat ik veel geduld heb. Ik ben voor dat iedereen veel geduld heeft met elkaar en voor en ander.



Vriendschap

Mijn visie:
Vriendschap is voor mij heel erg belangrijk, want samen ben je sterker. Met vriendschap kan je veel bereiken. Vriendschap maakt de wereld mooi en leuk. Maar vriendschap kan ook moeilijk zijn, want je moet wel goede vrienden hebben die je helpen en goed advies geven en niet vrienden die je misbruiken.En je moet ook je best doen zodat je bevriend blijft met je vrienden.

Als ik opdrachten moet maken of andere dingen moet doen vind ik sommige lastig. Maar met vrienden vind ik het veel makkelijker. En door mijn vriendinnen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. En ik voel me veilig met mijn vriendinnen.

De visie van mijn klasgenoten:
Rania: Ik vind vriendschap heel erg belangrijk, want vrienden steunen elkaar en helpen elkaar.
Julian: Ik vind vriendschap heel belangrijk, want anders waren wij er niet omdat je ouders elkaar dan misschien wel hadden gekend maar niet verliefd op elkaar waren geworden.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Ik vind vriendschap iets waardevols en heel erg belangrijk, want vrienden kunnen je helpen in je leven. En vooral als je in moeilijkheden zit. Ook kunnen vrienden goede raad en advies geven.

Mijn vader: Vriendschap is iets heel belangrijks in het leven. Als je samen bent dan ben je sterker.

De visie van mijn docent:

Tessa Tilroe: Ik vind vriendschap heel erg belangrijk en moeilijk om vriendschap te onderhouden. Ik heb vrienden maar ik moet moeite doen om contact te houden en om te bellen. Vriendschap kan ingewikkeld zijn, want je kan wel eens ruzie krijgen met iemand. En dan ben je het niet met elkaar eens terwijl je elkaar wel heel aardig vind.
Ik vind het heel jammer dat landen die elkaar niet goed kennen vaak ruzie maken. En ik vind dat ze met elkaar moeten praten om weer vrienden te worden.



Eerlijkheid

Mijn visie:
Ik vind eerlijkheid een mooie en belangrijke eigenschap, want met eerlijkheid kan je veel bereiken. Als je eerlijk bent gaan de anderen je vertrouwen, terwijl als je liegt gaan andere mensen twijfelen of je de waarheid spreekt en gaan ze je niet vertrouwen. 
En zoals ze zeggen: Eerlijkheid duurt het langst, want je leugens komen ooit boven water.
Ik heb pas geleden meegemaakt dat mijn broertje me had opgesloten in de keuken. En toen probeerde ik de deur open te maken, maar in de plaats dat ik het rustig deed, deed ik het heel wild. En toen dacht mijn vader dat mijn broertje het was. Maar toen had ik eerlijk bekend dat ik het was. Daardoor heeft mijn broertje geen straf gekregen en ik ook niet door mijn eerlijkheid. 

De visie van mijn klasgenoten:
Erva: Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn, omdat het is de waarheid. En ook al is de waarheid soms pijnlijk het blijft de waarheid.

Rania: Ik vind dat iedereen eerlijk moet zijn, want de anderen komen er toch ooit achter wat de waarheid is.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Als je eerlijk bent dan ben je niet bang dat de leugen boven water komt.
Mijn vader: Eerlijkheid is iets dat heel erg belangrijk is. En ook in ons geloof is eerlijkheid iets dat heel erg belangrijk is.

De visie van mijn docent:

Wil de Vries: Ik ben een echte Amsterdammer. En echte Amsterdammer hebben altijd iets dat ze altijd eerlijk zijn. Dus als je iets verkeerds doet zeg je:'Sorry dat was ik'. 
En ik verwacht het ook van mijn leerlingen, want ik wil de ze eerlijk zijn. Ik vind het helemaal niet erg als iemand iets fout doet en zegt:' Dat heb ik gedaan' en dan zeg ik:'Dat moet je niet meer doen' en dan is het weer in orde.
Ik had ooit een buurjongetje van 4 jaar, en hij reed met zijn fietsje tegen mijn auto. En hij kwam naar mij toe en zei:'Wil ik heb een deuk in jouw auto gereden.' en toen zei ik:'Nou Dennis ik vind het zo goed dat je het hebt verteld je krijgt van mij een mars, omdat je zo eerlijk bent en het komt vertellen.' En dat vind ik eerlijkheid. 
Het is helemaal niet slecht om iets fout te doen en om dan te zeggen sorry dat heb ik fout gedaan. Het is juist goed om toe te geven dat je iets fout doet, want het komt altijd uit als je jokt. 






Behulpzaamheid

Mijn visie:
Ik vind behulpzaamheid belangrijk, want als iedereen elkaar zou helpen zouden er geen oorlogen en geen hongerige mensen zijn. En door elkaar te helpen ontstaat er ook vriendschap. 

Ik heb op mijn basisschool heel veel kinderen geholpen met dingen die ze niet snapten. Ik ging dan altijd uitleggen en zo ontstond er weer vriendschap. 
Nu op de middelbare school help ik ook mijn klasgenoten. Als ik ze niet zou helpen zouden ze de les niet snappen en zo onvoldoendes halen voor de toetsen. Maar gelukkig help ik ze en halen ze vaak hogere cijfers dan ze zouden halen als ze het niet snapten. 
Het is niet zo dat ik alleen op school behulpzaam ben, maar ook thuis en buiten.

De visie van mijn klasgenoten:
Erva: Ik vind het belangrijk om behulpzaam te zijn, want je kunt niet altijd alles zelf doen.

Anissa:Ik vind behulpzaamheid heel fijn, omdat je daarmee mensen helpt en dan ben je ook lief en aardig. tegen mensen en zij leren door jou hulp meer dingen

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Ik vind dat als we elkaar helpen dat het beter is voor de toekomst.
Mijn vader: Met 1 hand kan je niet klappen. Dus met andere woorden je kan niet alles alleen doen je hebt wel een vriend(in) nodig.

De visie van mijn docent:

Milly Scot: Ik vind dat behulpzaamheid op school betekent dat de leerlingen elkaar helpen. En dat de docenten de leerlingen altijd helpen. En de leerlingen de docenten altijd helpen. Ik vind het niet lastig om behulpzaam te zijn, want het blijft tenslotte toch mijn werk.                                         


Zelfvertrouwen

Mijn visie:
Ik vind zelfvertrouwen heel erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat je sterk blijft. En als een goede leider moet je sterk zijn. En als je zelfvertrouwen hebt geloof je meer in jezelf en kan je niet makkelijk gepest worden of worden misbruikt.
Zelf had ik weinig zelfvertrouwen, maar nu veel meer. Hierdoor voel ik me veel sterker. En ook heb ik het gevoel dat ik veel meer aankan.

De visie van mijn klasgenoten:
Suraya: Ik vind zelfvertrouwen erg belangrijk, want dan durf je ook meer. Als je steeds denkt dat je het niet kan dan kan je het ook echt niet.
Joelly: Ik vind dat zelfvertrouwen heel belangrijk is in het leven, want als je dat niet hebt dan heb je weinig in het leven maar ik vind dat je er niet te veel van moet hebben. 

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder:Ik vind zelfvertrouwen erg belangrijk, want door zelfvertrouwen ga je slagen in alles in het leven.
Mijn vader: Ik vind het erg belangrijk, want zonder zelfvertrouwen kan je bijna niks bereiken.

De visie van mijn docent:
Marjo Haarsma:Ik vind het heel goed als je zelfvertrouwen hebt, want dan durf je ook veel meer. Dus hoe meer zelfvertrouwen je hebt hoe meer je aankan. 
Bijvoorbeeld bij een SO of proefwerk denkt iemand die niet veel zelfvertrouwen heeft ik kan het niet. Maar diegene haalt elke keer een voldoende en dan gaat diegene denken ik kan. En zo krijgt diegene zelfvertrouwen. 
De ene persoon heeft meer zelfvertrouwen en de ander moet het zichzelf nog aanleren.Dat doe je door bijvoorbeeld als je iets goed hebt gedaan te zeggen:' YESS ZIE JE WEL DAT IK HET KAN' of door complimenten te krijgen.



dinsdag 26 april 2016

Respect

Mijn visie:
Ik vind respect heel erg belangrijk, want iedereen verdient het om respect te krijgen. En als iedereen elkaar zou respecteren dan zouden er geen ruzies zijn. En dan zou er in de wereld rust en vrede zijn.

De visie van mijn klasgenoten:
Hazal: Ik vind respect ook heel belangrijk. Je moet respectvol zijn voor andere mensen. En hun respecteren om alles wat zij doen.
Julian:  Ik vind respect niet erg belangrijk, omdat de aarde toch zo klein is en we denken dat we belangrijk zijn maar vergeleken met het heelal zijn we een bacterie.

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Ik vind respect heel erg belangrijk. En de jongeren moeten de ouderen respecteren. En ook je eigen ouders, want zij hebben moeite gedaan om je op te voeden   Het is ook heel belangrijk om andere geloven te respecteren.
Mijn vader: Ik vind respect belangrijk, omdat problemen worden voorkomen.

De visie van mijn docent:
Piet van Dijk:Ik vind respect iets dat in het algemeen nodig is. En het is ook heel belangrijk.Vaak zie ik dat jongeren vragen om respect maar dan vraag ik me af geven zij wel voldoende respect. 
Iedereen is voor respect maar het moeilijke aan respect is wat je onder het begrip respect verstaat.
Ik zelf vind dat respect hier op school is dat de docenten elkaar respecteren en ook de leerlingen elkaar. Maar ook de docenten tegenover leerlingen en andersom. Eigenlijk betekend respect dat je op een positieve manier benadrukt wordt. En andere op een positieve manier benadrukt.




woensdag 30 maart 2016

Verantwoordelijkheid.

Mijn visie:
Ik vind verantwoordelijkheid een belangrijke eigenschap om een goede wereldburger te zijn. Verantwoordelijkheid lijkt makkelijk maar het is heel lastig. Als het een keer mis gaat dan moet je de consequenties dragen. Om verantwoordelijk te zijn moet je open staan om problemen op te lossen en je moet veel geduld hebben. 
Zelf heb ik meegemaakt dat als ik niet verantwoordelijk genoeg was dat het niet goed afliep.

De visie van mijn klasgenoten:

Suraya: Ik vind verantwoordelijkheid belangrijk, want bijvoorbeeld op school heb je ook verantwoordelijkheden. En als je die niet doet kom je in de problemen.
Hazal: Ik vind verantwoordelijkheid belangrijk. En ik vind het ook een goede eigenschap

De visie van mijn ouders:
Mijn moeder: Ik vind verantwoordelijkheid heel belangrijk. Het is een goede eigenschap maar wel lastig.
Mijn vader: De verantwoordelijkheid moet iedereen kunnen dragen. Zo voorkomen we problemen.

De visie van mijn docent :

Emin Durmus:Ik vind dat je voor verantwoordelijkheid veel je best moet doen. En je moet zorgen dat het uiteindelijk goed is afgerond.

maandag 14 maart 2016

Evaluatie opdrachten wereld talen en wereldgerechten.

De afgelopen tijd hebben we in de klas ons bezig gehouden met de opdrachten wereldtalen en wereldgerechten. We hebben in de klas presentaties gehouden over verschillende talen.  En we hebben verschillende gerechten gemaakt van verschillende landen.

Wat heb je geleerd?
- Ik heb geleerd hoe andere landen denken over bepaalde dingen.
- Ik heb kennis gemaakt met de cultuur van verschillende landen.

Hoe vond je dat?
- Ik vond de kookopdracht super leuk, omdat ik het leuk vind om grote opdrachten te doen. Ik vond het resultaat heel erg lekker. En het was ook fijn om samen met me vriendinnen te werken.
- Maar de presentaties wat minder, omdat ik het niet zo leuk vind om te vertellen over dingen en om presentaties te maken.
Maar het belangrijkst is dat we ervan hebben geleerd.

Waarom is dat belangrijk?
- Ik vind het belangrijk, omdat we nu weten hoe andere landen denken. 
- En daardoor kunnen we ruzies voorkomen.

Het belangrijkst is om naar de overeenkomsten te kijken en niet naar de verschillen.
Alleen zo voorkomen we ruzies.